DIENSTEN

Samen maken we van jouw voedselbos een succes!

Steeds meer burgers, gemeenten, provincies, agrariërs en andere ondernemers hebben wel oren naar het voedselbos. Soms ligt het accent op voedselproductie en soms op biodiversiteit, culinaire rijkdom of op sociaal-educatieve aspecten. Hoe dan ook: voedselbossen zijn in Nederland populair aan het worden. En dat is maar goed ook, want duurzame vergroening is heel hard nodig! Soms wordt onderschat dat er aardig wat komt kijken bij het realiseren van een voedselbos dat productief is én als zelfstandig systeem functioneert. Het belangrijkste is een gedegen ontwerp en een goed plan voor aanplant en nazorg aan de voorkant van het proces. Maar ook als een voedselbos eenmaal is aangeslagen is er werk nodig voor onderhoud en oogst. Het blijft belangrijk om goed te observeren en op tijd bij te sturen wanneer dat nodig is. Ik (Mischa) help je onder de noemer Voedselbospad graag om jouw voedselbos tot een succes te maken! Ik bied drie diensten aan die je zowel los van elkaar als samen af kunt nemen. Ik kijk graag samen naar wat het best bij jouw situatie past.

1.

Ontwerp & advies

Een goed ontwerp is de allerbelangrijkste voorwaarde voor een succesvol voedselbos. Een ontwerp is altijd maatwerk: samen gaan we op zoek naar wat bij jou past en wat er mogelijk is op jouw specifieke locatie. Ook kan ik je helpen met inspiratie, als je nog niet zo goed weet wat je precies wil. Op die manier is het eindontwerp altijd een afspiegeling van jou/jullie. Bij het ontwerp hoort natuurlijk ook een complete beplantingslijst en een plan zodat je weet hoe je verder moet. Het ontwerpproces ziet er zo uit:

2.

Aanleg

Wil je extra hulp bij het coördineren van de aanleg van jouw voedselbos? Dat kan ik verzorgen! Denk aan contact met kwekers om het juiste plantgoed te vinden en te bestellen en aan het voorbereiden van plantdagen zodat er makkelijk gewerkt kan worden. Graag help ik ook zelf een dagje mee. Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

3.

Onderhoud

Als een voedselbos eenmaal geplant en goed aangeslagen is, is het een semi-zelfstandig ecosysteem. Dat wil zeggen: het is onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij. Zeker in de beginjaren is het daarom belangrijk om de aanplant goed in de gaten te houden en te verzorgen waar dat nodig is. Waar te beginnen? Mijn onderhoudsabonnement kan een uitkomst zijn. Ik stel een onderhoudsplan voor jou op met duidelijke actiepunten en (indien gewenst) kom ik in de eerste vijf jaar elk seizoen een keer langs voor een schouw en een dagdeel werkzaamheden (snoeien, onkruidvrij maken van bomen, mulchen, etc.) ter plekke. Voor voedselbossen onder de 1 hectare hanteer ik een vast tarief van €500,- per jaar.

ENTHOUSIAST GEWORDEN?