onze droom

Een eigen voedselbos

Dit voedselbospad staat volledig in het teken van onze grote, gezamenlijke droom. We willen -binnen vijf jaar- beginnen met de aanplant van ons eigen voedselbos. Een voedselbos is een meerjarig voedselproductiesysteem op basis van noten, vruchten, zaden, groenten en kruiden. Dit is een vorm van permacultuur die gebruik maakt van meerdere lagen en typen begroeiing die elkaar wederzijds ondersteunen. Door die gelaagdheid maakt het voedselbos optimaal gebruik van zowel landoppervlakte als zonne-energie. Super efficiënt dus! Wanneer een voedselbos slim ontworpen is, vereist het -na de opstartfase natuurlijk- nagenoeg geen externe input. Het bouwt z’n eigen vruchtbaarheid op, terwijl de oogsten elk jaar groter worden. Mensen én dieren profiteren van de overvloed. Duurzame voedselproductie staat dus voorop. Daarnaast denken wij dat er talloze mooie concepten aan te verbinden zijn: een camping / natuurhuisje, moestuin en creatieve workshops. Klinkt toch te gek?

Biggest little farm

Van eind augustus 2019 t/m januari 2020 woonden wij in Glasgow, Schotland. Mischa deed daar in het kader van zijn masterscriptie onderzoek naar stadslandbouw. In Glasgow bestaat namelijk een fantastisch levendige beweging van tuinders en stadsboeren! Mandy zegde na vijf jaar haar eerste baan op en ging mee voor een pauze en bezinning. De vruchten daarvan plukt ze nu nog steeds, maar onze tijd in Glasgow was zeker niet altijd even makkelijk: het is een drukke en lawaaierige stad waarin verbinding met de prachtige Schotse natuur soms ver te zoeken is.

Ergens in die herfst zagen we de film The Biggest Little Farm in Glasgow Film Theatre. Vol hoop, ontroerd zelfs, stapten we het filmhuis uit. In het kort: een stel uit Californië kocht in 2010 een verdorde maisakker en transformeerde het letterlijk tot een vruchtbare oase in de woestijn. Je ziet in de film alle ups en downs en dat maakt het nog mooier. 

De film bracht voor ons tot leven wat een impact het heeft om natuur in ere te herstellen, de bodem opnieuw tot leven te wekken en daar uiteindelijk een plek van overvloed van te maken. Die transformatie is zó indrukwekkend; dat willen wij ook!

vier pijlers

Tijdens ons voedselbospad houden wij ons bezig met vier pijlers die wij noodzakelijk achten voor het starten van ons voedselbos.

  1. Kennis. Er valt nog heel veel te leren over voedselbossen. Er is zeker expertise in Nederland, maar die is nog erg versnipperd; er bestaat bijvoorbeeld geen opleiding voedselbosbouw. Wat dat betreft beginnen we echt bij het begin. De komende tijd willen we veel kennis opdoen door boeken en artikelen te lezen, filmpjes en docu’s te bekijken, cursussen te volgen en door bij voorbeeldprojecten langs te gaan. Uiteraard documenteren we dit zodat jullie met ons mee kunnen leren!
  2. Community. We bouwen aan een community van mensen die interesse hebben in duurzame voedselproductie, natuur en/of rust en ontspanning. Zo hopen we dat we, ondanks dat we nog geen voedselbos hebben, nu al anderen kunnen inspireren met onze ideeën. En wat zou het leuk zijn als de mensen die ons nu al volgen over vijf jaar kunnen logeren bij ons voedselbos!
  3. Startkapitaal. Ook wat kapitaal betreft beginnen we op een nulpunt. Dus een van onze belangrijkste prioriteiten is geld sparen. Intussen gaan we ons verdiepen in de wereld van subsidies en investeerders.
  4. Kansen. We willen binnen vijf jaar starten met ons voedselbos. Uiteraard houden we nu al, vanaf het begin, kansen in de gaten. Misschien zijn er projecten waar we bij kunnen aanhaken, of zien we ineens een lap grond voor een goede prijs.

Heb jij ideeën, tips of aanbevelingen voor ons? Die zijn van harte welkom, graag zelfs! 

F.A.Q.

Hieronder zie je de vragen die wij tot nu toe het meest gekregen hebben, met daarop onze antwoorden. Staat jouw vraag er niet bij? Dan kan je natuurlijk altijd een mailtje sturen!

Dat is eigenlijk zo makkelijk als het klinkt: een bos waaruit je bijna alles kunt eten. Fruit, noten, kruiden, groenten, bloemen, paddenstoelen. Maar er kan nog veel meer nuttigs uit een voedselbos worden gehaald. Denk bijvoorbeeld aan hout, vlechtmateriaal en planten met medicinale eigenschappen. Alle soorten staan zo geplant dat ze elkaar ondersteunen en een evenwichtig ecosysteem vormen. Het grote voordeel: op deze manier maak je heel efficiënt gebruik van de potentie van een stuk land, je hoeft weinig te onderhouden en de vruchtbaarheid van het land neemt alsmaar toe zonder externe input. Win-win-win, wat ons betreft.

Er zijn voor ons heel veel redenen om een voedselbos te willen beginnen, maar de voornaamste is klimaatverandering. De reguliere industriële landbouw is absoluut niet meer houdbaar en daarvoor willen we een alternatief  bieden. Het is voedselproductie waarbij we samenwerken met de natuur, in plaats van ertegenin. In een voedselbos stimuleren we actief het bodemleven en daarmee het enorme potentieel van de grond om CO2 op te slaan en vast te houden. Met een mooi woord heet dat biosequestratie. Daarnaast omringen wij ons het liefst door natuur en zouden we het prachtig vinden om mensen als gast te ontvangen op een inspirerende rustige plek. 

Jazeker! Een voedselbos is een enorm goede investering. Al is het geld voor ons geen drijfveer. Wij willen de bodem en biodiversiteit van een gebied herstellen. Als je dat goed doet, kun je veel verschillende soorten oogsten en verkopen in toenemende kwantiteit. Door de gelaagdheid is een voedselbos in potentie veel productiever dan akkerteelt en het meerjarige systeem vereist veel minder energie om in stand te houden. Je moet natuurlijk wel geduld hebben: het bos moet eerst een aantal jaar kunnen groeien en ontwikkelen voordat het wat oplevert. 

Super dat je wil helpen! In dit stadium zou je ons vooral helpen door mee te denken, ideeën en tips te sturen. Ken je bijvoorbeeld iemand die een goede invulling zoekt voor een stuk land? Of een organisatie die probeert vergelijkbare projecten te realiseren? Laat het ons dan weten! Wij willen onze community inspireren en vergroten, dus als je onze berichten of website wil delen is dat ook top. Wij gaan nadenken over crowdfunding, maar willen eerst zelf genoeg kunnen inbrengen.

Je treft ons helemaal aan het begin van onze reis. Op dit moment richten we ons vooral op het verzamelen van kennis, sparen en het vormen van een community. Wij denken dat het waardevol is om te laten zien hoe jonge mensen zonder veel middelen iets gaan nastreven en daarbij de eerlijke ups en downs inzichtelijk maken. Als onze stappen concreter worden, delen we het natuurlijk gelijk!